Понедељак, 10. Фебруар 2014.

Како до EBC*L сертификата

 

Европска лиценца пословних компетенција (European Business Competence* Licence – EBC*L) је установљена и развијена као интернационална квалификација која се заснива на међународном стандарду компетенција – знања и вештина у области пословног менаџмента и предузетништва. EBC*L је усвојен од многих глобалних компанија као интерни стандард компетенција запослених (Siemens, T-Mobile, Xerow, Bayer, Unica, Samsung...) и као такав представља захтев за обављање послова у оквиру радног места. Од запослених у овим компанијама се тражи да сертификују сопствене пословне вештине, на одређеном нивоу EBC*L система, у складу са радним местом и позицијом коју заузимају, како би показали своју компетентност за обављањем одређених врста послова.

Начин на који су их стекли- кроз континуирани професионални развој, претходним радним искуством или на неки други начин, није релевантан.

EBC*L квалификација има укупно 12 модула подељених у 3 нивоа.

EBC*L сертификат

На темељу стандарда компетенција направљен је систем сертификације који је истоветан у свим земљама са истоветним начином оцењивања и процене компетенција. Сертификат потврђује стручност на међународно признатом нивоу.

EBC*L се спроводи  у  свим европским земљама као и у Кини, Мексику, Египту итд. Током наредног периода планира се његово глобално ширење.

Циљне групе

До сада је обуку и полагање успешно прошао велики број менаџера и стручњака из успешних фирми у Србији (Trenkwalder, Соко-Штарк, Еуроколор, Књаз Милош, Sat-trakt, Terra trade, BN Boss, Витал, Heicko, Inpharm, Телеком, Prima commerce, Medalex, Југоремедија Wig...).

За стицање EBC*L кваклификације би требало да буду заинтересовани још:

  • Студенти и апсолвенти- јер EBC*L је професионални развојни програм који Вам омогућава бољу позиционираност на тржишту рада након завршетка студија, брзи трансфер у свет рада и развој практично употребљивих пословних вештина а самим тим и веће шансе за адекватно запошљавање и развој каријере.
  • Незапослени- јер EBC*L квалификација Вам пружа практичне пословне вештине и омогућава ваше издвајање на тржишту рада а послодавцима даје гаранцију да знате да радите односно да су ваше компетенције у складу са европски признатим стандардом.
  • Садашњи и будући предузетници
  • Сви појединци који схватају да су вештине оно што они нуде на тржишту рада и сва предузећа која схватају да њихова конкурентност зависи од инвестирања у потенцијале запослених за проактивно пословно и предузетничко деловање унутар компаније.

EBC*L пружа изузетну инвестициону сигурност за компаније и институције које инвестирају у развој својих запослених јер базираност на стандарду даје сигурност да ће бити заиста развијене вештине и знање које је употребљиво у свету рада.

Такође, он представља изазов и шансу за појединце који имају средњи степен стручне спреме јер им стицање EBC*L дипломе омогућава обављање одговорнијих и сложенијих послова и лакше запошљавање.

Пут до EBC*L сертификата - тренинг

За оне кандидате који желе да развију сопствене пословне вештине дизајниран је систем обука. Овај систем обука прате специјално развијени наставни материјали на европском нивоу које је национални представник превео на српски језик. У наставне материјале спадају: 2 књиге (за ниво А и Б), радна свеска са студијом случајева и e- learning програм „Easy Business“.

EBC*L припремни тренинзи одвијају се у акредитованим EBC*L образовним центрима чији су предавачи прошли квалитетну међународну обуку која гарантује уједначен квалитет. Предавачи су врхунски експерти из праксе али и академског живота. Оно што им је заједничко то је да морају да имају практично искуство из пословног живота.

Тренинзи су практично оријентисани. Студије случаја и стварне пословне ситуације се користе у циљу подршке теоријском делу презентације. Пуно практичних примера и вежби се решавају заједнички током трајања тренинга. Учесници имају шансу да постављају питања и наметну теме које их занимају и са којима се срећу у њиховим пословним активностима.

Кандидати који желе могу се самостално припремати за испит коришћењем специјалног портала за е- учење (учење путем Интернета) МНГ Центра, на коме се налази изузетно интересантан електронски програм учења „Easy Business“ као и коришћењем акредитованих писаних материјала- књиге, радне свеске и сл. Уколико кандидати немају приступ Интернету, национални представник је издао електронски програм учења „Easy Business“ на ЦД-у.

Такође, национални представник Центар за развој људских ресурса и менаџмент - МНГ Центар, организује специјализоване радионице по методу „blended“ учења. То значи да кандидати прво користе електронски програм учења, а затим долазе на краће тренинге ради разјашњавања одређених области.

Пут до EBC*L сертификата - тестирање

Полагање EBC*L испита се одвија у EBC*L испитним центрима. У Србији је тренутно постоји 21 испитни центар. Поступак полагања испита стандардизован је за све испитне центре што гарантује једнак критеријум за све полазнике.

Сви полазници који задовоље на испиту (освоје више од 75% бодова) стичу право и добијају EBC*L сертификат.

Испит се полаже на српском језику.

Акредитација испитних центара

Уколико сте заинтересовани за више информација о процесу акредитације испитних центара, можете нас контактирати.

Телефони:

011/3284-269
011/3284-761
062/658-973
063/70-111-20

Факс:

011/3284-485

Е-маил:

office@mngcentar.com

.

Најновији чланци

PayPal пред вратима, али....
Скоро свака вест о PayPal-у, па и ова да ће од среде 08.10.2014. бити могућ пријем новца преко овог сервиса, изазива благу еуфорију у Србији. Ипак, чини се да је још рано за радовање. Из...

Понедељак, 06. Октобар 2014.

НАЛЕД: Нови конкурси
Објављени су нови конкурси на нашој online бази фондова: СТРАНИ ИЗВОРИ ФИНАНСИРАЊА • Европска комисија (ЕУСДР фонд) - СТАРТ Пројектни фонд за Подунавље • Европска комисија (програм...

Уторак, 09. Септембар 2014.

Нови број "Синергије"
  У Синергији: Све што знате и не знате о ЕУ Мајкл Давенпорт: Европски пут Србије Јелко Кацин: Политика „лако ћемо“ не води ка ЕУ Душко Лопандић: „Битке за...

Петак, 22. Аугуст 2014.
*}