Понедељак, 13. Јул 2015.

„Дани дијаспоре Неготин 2015.“

У организацији Удружења „Дијаспора Источне Србије“ уз присуство представника Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова и Општине Неготин и Крајинаца на привременом раду у иностранству, одржани су трећи по реду „Дани дијаспоре“ у Неготину.

Манифестација је почела свечаном литургијом поводом славе Удружења и великог православног празника Петровдана, а након тога у сали Скупштине општине Неготин одржана је свечана Скупштина Удружења „Дијаспора Источне Србије“.

 

У име локалне самоуправе присутне је поздравила мр Даниела Пејчић, која је у Општинском већу општине Неготин задужена за сарадњу са дијаспором.

 

Општина Неготин је права адреса на којој сви људи из иностранства могу наћи партнера за разговор о пословној сарадњи са привредним субјектима, било да је реч о инвестирању, заједничком улагању, трговини, туризму или било ком другом виду обострано корисне привредне, образовне, културне и спортске сарадње. Зато позивам све наше људе из дијаспоре да се удруже и где год могу представе „мост сарадње“ између наше општине и било кога ко има интерес за даљи развој наше општине – истакла је између осталог у свом обраћању мр Даниела Пејчић. 

Боривоје Крекуловић, председник Удружења „Дијаспора Источне Србије“ истакао је да не треба сумњати да ће се наћи инвеститори првенствено међу нашим суграђанима са ових простора у расејању, само треба заједнички договарати и понудити најисплативије пројекте.

Потребна нам је стимулативна, техничка и административна помоћ Владе Србије и ресорних министарстава, локална самоуправамора да обезбеди локацију и адекватне пројекте, а дијаспора новац и могућност пласирања производа – поручио је Крекуловић. 

Вукман Кривокућа, представника Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова нагласио је да је економска сарадња са дијаспором огроман потенцијал за Србију, али нажалост недовољно искоришћен.

Ми из Управе за дијаспору подржавамо ову конференцију у нади да ће из ових сусрета проистећи конкретни пројекти. Неки пројекти већ постоје овде у Источној Србији и о томе сведоче наши људи који су инвестирали у аграр, како у произвоњу здраве хране, тако и у друге гране пољопривреде. Ми се надамо да ће дијаспора, а има их много и оних који се припремају да уложе новац у развој овог краја, да буде покретач привредног развоја у једном одређеном периоду. Општине морају да имају своје конкретне понуде које ће понудити потенцијалним инвеститорима из дијаспоре – рекао је Кривокућа у свбом обраћању присутнима.

 Тема овогодишњих Дана дијаспоре у Неготину била је „Производња органске здраве хране и инвестирање у аграр“, па је током радног дела Скупштине, Дејан Стефановић, члан Општинског већа општине Неготин задужен за пољопривреду и стручњак ПССС Неготин говорио о органској пољопривреди.

 

 

 

 

 

Своје успешне пројекте представили су и Драган Радуловић из Црномаснице који је након повратка из Норвешке почео да се бави виноградарством и Станоје Констандиновић повратник из Словеније који је презентовао своју производњу органског брашна и хлеба.

 

Представљена је и успешна инвестиција фирме NTS Food d.o.o, која је засадила воћњак по најсавременијим методама.

Најновији чланци

PayPal пред вратима, али....
Скоро свака вест о PayPal-у, па и ова да ће од среде 08.10.2014. бити могућ пријем новца преко овог сервиса, изазива благу еуфорију у Србији. Ипак, чини се да је још рано за радовање. Из...

Понедељак, 06. Октобар 2014.

НАЛЕД: Нови конкурси
Објављени су нови конкурси на нашој online бази фондова: СТРАНИ ИЗВОРИ ФИНАНСИРАЊА • Европска комисија (ЕУСДР фонд) - СТАРТ Пројектни фонд за Подунавље • Европска комисија (програм...

Уторак, 09. Септембар 2014.
*}