Понедељак, 17. Септембар 2012.

Туризам

Општина Неготин као туристичка дестинација

 Преузмите: Каталог сеоског туристичког смештаја

Преузмите: Профил општине Неготин - извор података: ДевИнфо

 

Општина Неготин велики значај придаје развоју туризма који представља један од приоритета локалног економског развоја. Развој туризма  уз релативно ниске инвестиције и брз обрт средстава доприноси локалном  економском развоју стварајући нова радна места и услове за самозапошљавање у области сеоског туризма, угоститељства, хотелијерствa, агенцијског пословања али и у области производње хране. Из наведених разлога, локална самоуправа даје подршку и пуно својих капацитета усмерава ка подршци пројекaта у туризму.

Дијаспора и туризам

Пракса је показала и то да je туризам област у коју су наши повратници из иностранства најспремнији да улажу о чему говоре бројни новоизграђени капацитети (мини хотели, преноћишта, ресторани, сеоски смештај, аутобуски транспорт). Тренутно  у oпштини Неготин има осам  мањих хотела и преноћишта са укупно 134 собе и 289 лежаја док је у сеоском туризму активно ради 25 сеоских туристичких домаћинстава са укупно 80 соба и 240 лежаја.

Културно и етно наслеђе у функцији туристичке понуде

Богато културно наслеђе које укључује разноврсне туристичке мотиве почев од  археолошких налазишта из доба Неолита, преко остатака Римске културе (археолошко налазиште Врело шаркамен), средњевековних манастира (Буково, Вратна, Короглаш)  до споменика из новије историје (градске цркве, комплекс Мокрањчеве куће...), заједно са  развијеним културним, музичким и етно манифестацијама (Мокрањчеви дани, сусрети села...), чине Неготин једном од најатрактивнијих туристичких дестинација у области културног туризма Источне Србије.

Синергија туризма и пољопирвреде

Из угла развоја туризма јако је важна чињеница да су виноградарство и винарство јако развијене гране пољопривредне производње у општини Неготин,  представљајући базу за развој винског туризма и јако атрактивних винских туристичких  путева. Око 1000 хектара  пољопривредног земљишта покривено је виноградима који се користе за производњу вина чија је традиција у овом крају дуга скоро 7 векова, а чувени комплекси винских подрума ,,Пимница'' у Рогљеву, Рајцу и Смедовцу представљају туристичке мотиве високог степена атрактивности.

Производња квалитетног жита, воћа и поврћа је такође  веома развијена у општини Неготин тако да је вишак ових производа  база за извозне пројекте  у области производње здраве хране  али и допуна у све развијенијој понуди у оквиру сеоског туризма.

Очувана животна средина у функцији туризма

Општина Неготин поседује велике области покривене шумама, богате лековитим биљкама, печуркама, шумским плодовима и дивљачи, тиме пружајући изузетне природне могућности за извоз специфичних еколошких производа као и за развој ловног, излетничког, планинског и свих осталих видова туризма који у себи садрже и примену еколошких принципа.

Промоција туризма/манифестације

На територији општине Неготин послује више субјеката у области туризма а за промоцију је од стране Општине надлежна  Туристичка организација општине Неготин. Поред општинске Туристичке организације у општини Неготин су активне и четири туристичке агенције као и више удружења (Друштво за еко рурални туризам ДЕРТ, Асоцијацијација за наутички туризам Михајловац АНТМ, Ловачко удружење, Риболовачко удружење и друга).

У општини Неготин одржава се традиционално велики број манифестација а најзначајније од њих су: Мокрањчеви дани, Међународни Сајам меда и вина, Дан Дунава  и многе друге о којима се може информисати на сајту општине Неготин и Туристичке организације oпштине Неготин.

Najnoviji članci

PayPal пред вратима, али....
Скоро свака вест о PayPal-у, па и ова да ће од среде 08.10.2014. бити могућ пријем новца преко овог сервиса, изазива благу еуфорију у Србији. Ипак, чини се да је још рано за радовање. Из...

Понедељак, 06. Октобар 2014.

НАЛЕД: Нови конкурси
Објављени су нови конкурси на нашој online бази фондова: СТРАНИ ИЗВОРИ ФИНАНСИРАЊА • Европска комисија (ЕУСДР фонд) - СТАРТ Пројектни фонд за Подунавље • Европска комисија (програм...

Уторак, 09. Септембар 2014.
*}