Четвртак, 04. Јул 2013.

Друштво пчелара "Хајдук Вељко"


Друштво данас

Мисија Друштва пчелара „Хајдук Вељко“ је да промовише пчеларење као важну привредну грану, делатност од великог значаја за очување животне средине, делатност која промовише здравље и важност пчелињих производа у људској исхрани. Мисија удружења је и помоћ пчеларима почетницима. Помоћ у материјалу, али и знању и искуству.

Циљ Друштва је да се у сарадњи са осталим удружењима са територије Источне Србије, трансформише у профитабилну организацију која ће у потпуности задовољити потребе тржишта Источне Србије за квалитетним пчелињим производима, произведених у еколошком окружењу, и да по могућности у наредних пет година постане значајан извозник пчелињих производа на тржишта развијених земаља. Значај искорак ка том циљу је и успешна реализација пројекта "Дунавска кућа меда" суфинансираног од стране ЕУ и Аустријске развоје агенције АДА, захваљујући којем је дрштво добило реновиране просторије у којима је смештен и Регионални тренинг центар. За више детаља, кликните на банер испод.

 

 

 

 

Капацитет Друштва

На крају 2013.године Друштво пчелара „Хајдук Вељко“ бројaло је 134 чланова (8 више него на крају 2012.године), од чега су 22 жене (13 на крају 2012.године). Просечна старост чланова Друштва је 52 година. Највише чланова је из самог Неготина -80, затим следи Јабуковац са 9, Кобишница са по 8, Мокрање, Буковче и Речка са 5, Шаркамен, Прахово, Буковче, Видровац, Михајловац и Јасеница са по 2 члана, а у још неколико села има по једног члана Друштва.

Број кошница: 8837 

Укупан принос у 2013.години: 109.430кг

Принос по врсти меда

Багремов мед: 54200кг

Ливадски мед: 41680кг

Сунцокретов мед: 5890кг

Багремац : 4310кг

Липов мед: 3050кг

Цветни мед: 200кг

Шумски мед: 100кг

 

Кратак историјат Друштва

Друштво пчелара „Хајдук Вељко“ у Неготину званично се први пут помиње у подацима Неготинског Архива 1899. године. Организовани у Задруге, пчелари Неготинске Крајине су крајем 19. и почетком 20. века извозили мед у Аустро – Угарску монархију. У почетку су пчелари користили кошнице ВРШКАРЕ, а касније, тридесетих година прошлог века, почињу да уводе кошнице са наставцима (Дадан-Блат и полошке). Иако се у периоду између два рата број пчелара увећао, није било значајније организоване производње пчелињих производа. Главни покретач формирања друштва био је професор у гимназији Стојан Младеновић са својим ученицима Јосифовић Слободаном, Ацом Поповићем и другима. Професор Младеновић био је доживотни председник друштва. Његови ученици после Другог светског рата покрећу акцију куповине пчеларске куће у самом центру града у Кнез Михајловој улици. Кућа је и даље власништво свих пчелара општине Неготин. У току је процес прибављања одобрења за њено реновирање. Кући пчелара тренутно закупљује  фирма "Тимомед" из Књажевца.

После другог светског рата, није придавано много значаја пчеларењу, па се пчеларска производња задржала на нивоу појединачних пчелињака са малим бројем кошница. Тек крајем осамдесетих ова делатност добија на значају и све већи број људи почиње да се бави пчеларењем. Данас у Неготинској Крајини, према неким подацима, има преко 8000 кошница, односно, приближно 600 пчелара са бројем индивудалних кошница који се креће од 50 до 300. Назаступљенија кошница је полошка код старијих пчелара а, настављача Д.Б. и Л.Р. код млађих пчелара. Знаменитији пчелари са већим бројем кошница су Станоје Митић, Славко Луковић, Добривоје Богић, породица Динуловић, Саша Банковић, итд.

 

Друштво пчелара "Хајдук Вељко"
Неготин, улица Кнеза Михајла бр.13
ПИБ: 102665022
Матични број: 07212992
Жиро-рачун: 200 – 2368170101922 – 95 Поштанска штедионица
Телефон: +381 (0)19 546 757
Е-маил: dphveljko@gmail.com


РУКОВОДСТВО

Славко Луковић, председник Друштва
Богић Боривоје, подпредседник
Никић Зоран, секретар

ИЗВРШНИ ОДБОР

Бобошикић Дејан
Митић Станоје
Динуловић Димитрије
Јовић Душан
Милосављевић Ратомир
Савуљесковић Жика
Петровић Димитрије
Стефановић Дејан


НАДЗОРНИ ОДБОР

Дуцић Зоран
Луковић Слободан
Стоиљковић Петар

ДИСЦИПЛИНСКА КОМИСИЈА

Марковић Добрица
Николић Милан

.

Најновији чланци

PayPal пред вратима, али....
Скоро свака вест о PayPal-у, па и ова да ће од среде 08.10.2014. бити могућ пријем новца преко овог сервиса, изазива благу еуфорију у Србији. Ипак, чини се да је још рано за радовање. Из...

Понедељак, 06. Октобар 2014.

НАЛЕД: Нови конкурси
Објављени су нови конкурси на нашој online бази фондова: СТРАНИ ИЗВОРИ ФИНАНСИРАЊА • Европска комисија (ЕУСДР фонд) - СТАРТ Пројектни фонд за Подунавље • Европска комисија (програм...

Уторак, 09. Септембар 2014.

Нови број "Синергије"
  У Синергији: Све што знате и не знате о ЕУ Мајкл Давенпорт: Европски пут Србије Јелко Кацин: Политика „лако ћемо“ не води ка ЕУ Душко Лопандић: „Битке за...

Петак, 22. Аугуст 2014.
*}