Понедељак, 12. Мај 2014.

Сајам туризма - Неготин 2014

 

На Градском тргу у Неготину отворен је Сајам туризма Неготин 2014. Током четири сајамска дана своје производе и услуге изложиће око 200 излагача из целе Србије, али и суседне Румуније и Бугарске.

Сајам туризма је финални догађај пројекта из ИПА програма  прекограничне сарадње Србија-Румунија “Промоција туристичких атракција у пограничној области Дробета'' и финансира се из фондова Европске Уније. Реч је о пројекту вредном 306.220 евра, од чега општина Неготин као пратећи партнер има на располагању буџет од 60.782 евра. Циљ пројекта је унапређење  прекограничне сарадње у пограничној области Дробета и Општини Неготин кроз развој туризма и промоцију туристичких атракција. Водећи партнер пројекта је Општина Дробета Турну Северин из суседне Румуније.

У оквиру пројекта  Промоција туристичких атракција у пограничној области Дробета'' до сада су дефинисани туристички потенцијали општина Неготин и Турну Северин, набављена савремена информатичка опрема неопходна за промотивне активности. Припрема се штампани пропагандни материал, а Сајам туризма који отварамо допринеће квалитетнијој валоризацији туристичке понуде и унапређењу туризма на подручју Општине Неготин - истакла је Маријана Ђорђевић, координатор пројекта, отварајући Сајам туризма.


Први дан сајамске манифестације у Неготину посвећен је угоститељским и туристичким организацијама из окружења које су представиле своју понуду.

Као пратећи програм приређен је концерт хора ОШ”Вук Караџић”, под вођством Тање Милосављевић који је недавно, по позиву, наступио на фестивалу у Прагу. У наставку програма наступио је хор Музичке школе “Стеван Мокрањац”, под вођством Ружица Рајковић, а поводом 60 година од оснивања школе.

Од 20 сати на сцени на Градском тргу изведен је Игроказ о познатим Неготинцима из периода Првог светског рата. Игроказ, уметничког удружења “НЕГО”, извели су ученици Неготинске гимназије у пратњи вокалне етно групе “Маринике” и мушког октета гимназије.

Други дан Сајма туризма у Неготину посвећен је промоцији старих заната и аутентичних сувенира. У културном делу програма, током преподнева, приређен је концерт вокалних етно група.

Том приликом, на великој сцени на Градском тргу наступиле у етно групе Музичке школе “Долама” под вођством професора Александра Јанковића, затим етно група “Класје” ОШ “Вук Караџић” коју води учитељица Душица Ђурђић и на крају етно група “Гергина” у пратњи Слободана Јоновића.

Трећег дана Сајма, у недељу 11. маја представиће се домаћинства која се баве руралним туризмом. Четврти дан, 12. мај посвећен традиционалним производима неготинског поднебља: вину и меду.

Сајам турзма први је у низу програма који ове године Општина Неготин приређује у оквиру Мајских свечаности 2014., манифестације које се  традиционално организује поводом 12. маја Дана Општине Неготин.

Најновији чланци

PayPal пред вратима, али....
Скоро свака вест о PayPal-у, па и ова да ће од среде 08.10.2014. бити могућ пријем новца преко овог сервиса, изазива благу еуфорију у Србији. Ипак, чини се да је још рано за радовање. Из...

Понедељак, 06. Октобар 2014.

НАЛЕД: Нови конкурси
Објављени су нови конкурси на нашој online бази фондова: СТРАНИ ИЗВОРИ ФИНАНСИРАЊА • Европска комисија (ЕУСДР фонд) - СТАРТ Пројектни фонд за Подунавље • Европска комисија (програм...

Уторак, 09. Септембар 2014.
*}