Четвртак, 17. Децембар 2015.

У АПР-у од Нове године све услуге преко нет-а

Агенција за привредне регистре почетком наредне године омогућиће плаћање својих услуга картицама преко интернета, и то ће бити прва институција у Србији са комплетном онлајн услугом, изјавио је за лист Ало! Зоран Торбица, посебни саветник министра за државну управу и локалну самоуправу.

Ова измена начина плаћања омогућиће свим грађанима да и буквално из фотеље региструју фирму или удружење без одласка у просторије Агенције, али и без чекања у редовима испред шалтера у банкама или пошти да би се измириле неопходне таксе - појашњава Торбица.

Саветник министарке Кори Удовички најавио је и да је у изради Нацрт закона о општем управном поступку (ЗУП) по коме ће све државне институције морати да размењују податке и тако олакшају грађанима обављање послова с њима.

- У нацрту ЗУП-а у члану 9 прописује се да грађани и привреда више не могу бити “курири” између државних институција, већ оне саме морају службеним путем да прибављају потребне податке - преноси Торбица. Ово би у пракси значило да грађани више неће морати да, на пример, ваде изводе из матичних књига када завршавају неки посао у државној институцији и да плаћају таксе за њихово вађење, него ће та институција бити у обавези да сама прибави документа која су јој потребна.

- Почели смо и консултације са МУП-ом о издавању јединственог документа који би замењивао постојећу личну карту, возачку дозволу, здравствену књижицу... Надамо се да ћемо у скорој будућности и то успети да реализујемо, и да ће електронска управа у Србији заживети као што је на пример то случај у Естонији која је одавно омогућила грађанима да на једном wеb шалтеру обаве све послове с државним институцијама - поручује посебни саветник министарке Удовички.

Извор: Ало!

Најновији чланци

PayPal пред вратима, али....
Скоро свака вест о PayPal-у, па и ова да ће од среде 08.10.2014. бити могућ пријем новца преко овог сервиса, изазива благу еуфорију у Србији. Ипак, чини се да је још рано за радовање. Из...

Понедељак, 06. Октобар 2014.

НАЛЕД: Нови конкурси
Објављени су нови конкурси на нашој online бази фондова: СТРАНИ ИЗВОРИ ФИНАНСИРАЊА • Европска комисија (ЕУСДР фонд) - СТАРТ Пројектни фонд за Подунавље • Европска комисија (програм...

Уторак, 09. Септембар 2014.
*}